Teretana nije za svakoga

teretana




Dokazano je da fizička aktivnost pozitivno utiče na zdravlje i raspoloženje, ali samo ako prilikom vježbanja osluškujemo svoje tijelo. Vježbe bi trebalo raditi tako da se nakon njih osjećate lagano, prijatno umorno, bez hladnog znojenja, bolova u nekom dijelu tijela ili drhtanja.



U početku lagano, a potom intenzivnije, bez obzira na to da li šetate, vozite bicikl ili plivate. Ukoliko osjećate bol ili niste sigurni da pravilno vježbate, potražite savjet fizijatra, poručuju stručnjaci.

Ovo se posebno odnosi na mlade ljude u teretani, koji često prekoračuju granice svojih mogućnosti. Da se ne bi suočili sa neželjenim posljedicama, njima se ne preporučuje dizanje tereta do potpunog razvoja organizma, odnosno ne prije 18, pa čak i 21. godine.



U tinejdžerskom dobu mišići leđa još uvijek nisu dovoljno jaki da kompenzuju naprezanje prilikom dizanja tereta. Umjerena fizička aktivnost sasvim je dovoljna za očuvanje dobre kondicije i normalno funkcionisanje organizma, ističu stručnjaci i savjetuju da se više krećemo, pišu “Novosti“.

Mišljenje stručnjaka: Zašto je sladoled zimi dobra ideja?

 sladoled2

Za sladoledom najčešće posežemo u ljetnim mjesecima kako bismo se ohladili, dok ga zimi izbjegavamo. No, za to nema razloga jer ovu finu poslasticu stvarno možete jesti tijekom čitave godine, bez obzira na vanjske temperature

Zanimljivo je da upravo stanovnici skandinavskih zemalja, gdje ni tijekom ljeta temperature nisu baš “ljetne”, pojedu najveće količine sladoleda po glavi građana. Kada je u pitanju konzumiranje sladoleda zimi cijenjeni otorinolaringolog Robert Trotić, iz KBC-a Sestre milosrdnice, ruši predrasude, piše “Zadovoljna“.

Sladoled je jedna slastica koja zapravo paše i ljeti i zimi, i dobro ga jesti i zimi nakon nekih težih jela ističe Trotić.



Katica Ivanoska Jurjević majka je dvoje djece te njezina obitelj tijekom cijele godine obožava se zasladiti ovim hladnim jelom.

Klinci jedu sladoled i ljeti i zimi, osobito zimi. Iako to nije uobičajeno s obzirom da je ljeti vrućina pa se svi hlade sladoledima, ali mi volimo i zimi zato što je to zdravo, izjavila je Jurjević.

“Sladoled ne izaziva grlobolju, već svojom hladnoćom zapravo može smanjiti njezine simptome”



Doktor Trotić smatra kako se radi samo o navikama ili obiteljskim tradicijama, poput one kada baka kaže unučadi da ne jedu sladoled zimi jer je to opasno. No, liječnik navodi kako to nije istina te dodaje da se od sladoleda ne dobiva upala grla niti krajnika.

Sladoled ne šteti zimi, niti grlu niti dišnim organima niti probavnim organima, napominje Trotić.

Konzumiranje sladoleda liječnici preporučuju čak više zimi nego ljeto upravo zbog temperaturnih razlika između našeg tijela i vanjske sredine.

Lizanje sladoleda kad imamo grlobolju?

Grlobolja izaziva, kao što samo ime kaže, bol u grlu. Isto tako prisutna je povećana temperatura, odnosno osjećaj žarenja u grlu. Sladoled može svojom hladnoćom, djelovati tako da zapravo smanjuje simptome grlobolje, smanjuje temperaturu, a time i osjećaj bolova u grlu, kazao je doktor Trotić.

Što se tiče operacije krajnika, konzumiranje sladoleda nakon zahvata doktor može dozvoliti. No, u obzir ne dolaze sladoledi s orašastim plodovima ili žitaricama jer mogu nadražiti grlo. Najbolji izbori u tom slučaju su oni klasični – čokolada, vanilija ili jagoda.

TO ŠTO STE SE UDALE, NE ZNAČI DA STE NEŠTO POSTIGLE

 svadba

Nakon dugogodišnje veze, uslijedilo je ono dramatično spuštanje na koljena i otvaranje kutijice sa prstenom unutra. “Draga, želiš li se udati?”. Odgovor da i epilog živjeli su sretno do kraja života. Ali, je li to bilo životno postignuće? Odgovor je NE.

Prije nego krenete osuđivati i komentarisati, sačekajte malo, razmislite pa onda odlučite. Smatram da to ne spada u nikakvu kategoriju životnih ostvarenja, jer zašto ne slavimo jednako i poslovne uspjehe, diplomiranja, ali i druga ostvarenja? Obilježe se ti trenuci, ali dosta skromnije od ovoga u kojem sve vi trebate biti privilegovane, jer ste se udale. Zar je to nešto najbolje što ste postigle u životu?

Jasno mi je zašto je to bilo tako u pedesetima, kada su žene bile uglavnom domaćice i naravno težile ka tome da se udaju i budu nečija žena. Ali, danas, u 21. vijeku kada su žene uspješne karijeristice, nezavisne i samostalne, zar danas da kažemo da je najviše što su mogle udati se? A to nije samo stvar udaje i njene proslave, nego i čitavog lanca događaja ranije. Uvijek naglašavamo više emotivni život i privatne odnose žena, uprkos tome što su se ostvarile na drugim poljima. Pitanja poput onoga kad ćeš se udati još uvijek imaju i smisla i prostora u društvu u kojem živimo, dok pitanje o karijeri nije pitanje. Zar je ko mislio napredovati? piše “LolaMagazin“…

Smatram da to ne spada u nikakvu kategoriju životnih ostvarenja, jer zašto ne slavimo jednako i poslovne uspjehe, diplomiranja, ali i druga ostvarenja?

Međutim, ne mogu se ljutiti na druge, kada i sama to radim. Svaki put gledam prste na ruci ne bih li ugledala prsten i procijenila je li žena udata, majka ili “samo radi”. Još uvijek je žena prepoznatljiva po prezimenu muškarca više nego po svojoj karijeri i životu. Ne uvijek, ali u većini slučajeva. Samo zato što je to dozvolila. Ali po čemu je to brak ostvarenje? Realno za njegovo sklapanje vam ne treba ni mozak ni vozačka dozvola, a ni neke posebne vještine. Dovoljno je imati nekoga ko vas želi oženiti i eto ga. Dok za završetak školovanja, razvoj karijere i opšti uspjeh treba sve navedeno.



Ne kažem da bismo trebali omalovažavati brak kao instituciju i govoriti da je nebitan, ali definitivno bismo trebali promijeniti perspektivu. Prosto jednostavno. Bez obzira na to što ste pronašle svoju srodnu dušu, rekle da i vjenčale se, ne zaboravite na uspjehe žena koje vas okružuju. One zaslužuju vašu podršku, divljenje i komentare, jer su uspjele. Udati se može svako, ali ostati u braku decenijama i ne baš. Zato vas molim da prije nego kažete DA, ostvarite sebe na drugim poljima i budete sretne radi toga.

Greške u šminkanju

 sminka-sminkanje

Igranje s makeupom jednako je važno kao i igranje s ličnim stilom. To znači da ćete na tom putu učiniti neke greške, ali upravo ćete zbog njih najviše i naučiti. Jednom kada vidite koliko ste zeznuli sa šminkom, više nikada to nećete ponoviti!

Prekockaste obrve



Jedina tajna u postizanju prirodnih, lepršavih obrva leži u proizvodima koje koristite. Takođe, pri popunjavanju ili crtanju obrva fokus bi uvijek trebalo da bude na “repu” obrve jer je to obično mjesto gdje vam treba najviše definicije. Razlog zašto obrve znaju izgledati previše kockasto i oštro je zato što pretjerate na unutrašnjem dijelu obrve, pišu “Nezavisne“…



Vrlo je lako pretjerati s puderom, nakon čega izgledate kao da hodate pod maskom. Za rješavanje ovog problema treba vam vlažna spužvica (čitaj: Beauty Blender) kojom ćete utapkati cijelo lice. Možete čak iskoristiti i sprej za lice kako biste navlažili kožu i izbjegli ovu groznu makeup grešku.

Nanošenje previše rumenila

Najlakši način kako se riješiti viška rumenila na licu je prisloniti čistu četkicu na lice i laganim je pokretima trljati preko rumenila. Četkica će pokupiti višak rumenila s kože, a neće vam pokvariti ostatak makeupa.

Suha koža ispod pudera

Nikad ne izgleda dobro, a krema za lice ponekad nije dovoljna. Dobra baza za šminku pomoći će u pripremi kože za slojeve koji slijede te riješiti eventualan problem s kožom koji vas muči – možda pigmentacija, crvenilo ili tekstura kože.

Nedovoljno blendanje sjenila

Ako niste najvještiji s nanošenjem sjenila, jedini način kako popraviti svoju tehniku je – vježbati! Koristite suvi štapić za uši jer ćete tako najlakše omekšati rubove sjenila. Ponekad je bolji i praktičniji od četkica.


0 comments:

Powered by Blogger.
Menu :